miercuri, 28 noiembrie 2012

Temă pentru clasa a X-a (Liceul TONITZA) & clasa a IX-a G (C.N. „Sf.Sava”)

12


3Pentru cei care doresc să primească o notă în plus, dar și pentru cei cărora le plac provocările creative, am pus la dispoziție cele trei imagini de mai sus din care vor realiza trei colaje diferite. 

Imaginile trebuie mai întâi descărcate și imprimate pe hârtie în trei exemplare. Fiecare element trebuie să apară în toate cele trei colaje, mai mic sau mai mare decât originalul, dar fără să depășească formatul A4. Elementele pot fi micșorate, dar nu fragmentate. Sunt permise suprapunerile opace sau transparente. Este obligatoriu să nu le dublați (mai multe copii pe aceeași pagină). 

Așadar, realizați trei colaje în care să apară toate cele trei elemente, în format A4.
Așezați de fiecare dată altfel elementele.
Nu înlăturați părți din ele.
Colajele se pot executa și cu ajutorul programelor de editare a imaginii (de exemplu Photoshop, Paint, etc.)

Lucrările se predau la școală dacă sunt pe hârtie sau pe e-mail dacă sunt digitale, la rsnnt@yahoo.com, lunea viitoare 4 decembrie 2012 pentru elevii de la Liceul TONITZA și respectiv, miercuri pe 6 decembrie pentru cei de la a IX-a G din „Sf. Sava”. Lucrările digitale vor fi trimise mai devreme decât luni, pentru a avea timp să le văd înainte de oră.


Tema se leagă de discuțiile despre cinematograf de la clasa a X-a (și cele despre compoziție de la clasa a IX-a). În film, în afara narațiunii care dirijează acțiunea, există o grijă pentru imaginea în sine, organizată după principiile clasice ale compoziției, prezente și în pictură sau desen. Desigur, există foarte multe abateri și interpretări ale acestor reguli. Importantă este înțelegerea dimensiunii pe care o oferă imaginea în sine, întrucât în unele filme, imaginea contează chiar mai mult decât povestea, deseori doar un pretext.

Pentru a afla mai multe despre colaj, accesați linkul:
http://en.wikipedia.org/wiki/Collage

Puteți vedea foarte multe exemple de colaje contemporane, accesând site-ul www.notpaper.net  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu